Карначчаро – рознощик м’яса до котів
Бартоломео Пінеллі
- ID
- Г-IV-1750
- Автор
- Бартоломео Пінеллі
- Назва
- Карначчаро – рознощик м’яса до котів
- Назва мовою оригіналу
- Il Carnacciaro
- Дата створення
- 1810-ті
- Техніка
- офорт акварель
- Матеріал
- папір
- Розміри (висота x ширина, см)
- 10.2 x 16.3
- Вид
- графіка
- Жанр
- побутовий
- Провенанс
- З колекції Фаїни Таращанської (Львів), 1966 р.
Карначчаро (Carnacciaro, також carnicciaro, або carnecciaro) – рознощик (продавець) м’яса для котів у південноіталійських містах. Карначча являла собою м’ясну ятку, де продавали лівер – легені, рубці тощо. Все це пропонувалося власникам котів, або тим, хто пильнував бездомних тварин. Рано-вранці карначчаро проходив вулицями міста, балансуючи скривленою палицею на плечах, – на ній висіли шматки м’яса. Достатньо було йому свиснути у сордіно (sordino), і коти, разом з псами, вибігали назустріч, таким чином попереджуючи своїх господарів. Шматок м’яса коштував 1 байокко (bajocco = 1,5 цента). Карначчаро також продавав кошенят, яких тримав у спеціальній торбі. Рознощиків м’яса для котів в італійських містах можна було бачити до середини ХХ століття. Тепер на зміну карначчаро в Італії прийшли представники соціальної служби – ґаттари (la gattara, il gattaro, від il gatto – кіт; англ. – cat ladies; тур. – kedili kadın).